Uudised

Tallinna merepäevadel saab minna merele ja valmistada kalaroogasid koos Koržetsitega

03. juuli 2019

12.-14. juulil toimuvad Tallinna merepäevad avavad mereäärseid piirkondi linnarahvale. Programmis on mitmeid meretegevusi, mille hulka kuuluvad teiste seas mereteemalised õpitoad-näitused, meresõidud nii purjelaevadega kui ka väiksemate alustega ja purjeregatt Tallinn Race 2019. Haven Kakumäe üllatab kahepäevase kala-alaga, kus Vladislav Koržets õpetab koos pojaga kalaroogade valmistamist.

„Kõigis neljas sadamas leiab merelisi tegevusi, mis on ühteaegu nii õpetlikud kui ka põnevad,“ sõnab Tallinna merepäevade merekoordinaator Lauri Väinsalu. „Ainuüksi merepäevade esimesel päeval saab Noblessneri sadamalinnakus toimuval merekoolitusel „Matk muinasaega“ viikingite ajalooga tutvuda, Vanasadamas õpetatakse meresõlmi tegema ja Lennusadamas toimub meremajanduse teemaline meremõtlejate foorum. Need on vaid mõned üksikud näited mitmekülgsest programmist,“ täpsustas Väinsalu.

Lisaks toob Väinsalu esile, et tänavustel merepäevadel on ainulaadne võimalus minna merele vaatama päikesetõusu Meisterjaani kontserdi saatel. „Väljasõit sadamast on kell 4 varahommikul. Päikesetõusukontsert toimub vaid ühel korral, mis teeb kogemuse veelgi erilisemaks,” lausus Väinsalu.

Tallinna merepäevade eesmärk on viia merele võimalikult paljud soovijad. Nii on 13. juunil kell 16-19 Lennusadamas võimalik projekti „Erilised purjetajad“ raames merele minna parapurjekatega. Projektis  löövad kaasa olümpiasurfar Ingrid Puusta, rooli ja sootide hoidmist juhendab Kreeka parapurjetamise koondise treener Iakovos Kikianis. 13. ja 14. juulil on kõikidel huvilistel aga võimalus proovida purjetamist nii Lennusadamas kui ka Haven Kakumäel, kus koostöös Eesti Jahtklubide Liiduga toimuvad purjeõppesõidud.

13.-14. juulil seab populaarne Kalanduse Teabekeskuse kala-ala end sisse Haven Kakumäe jahisadamas. Kala-alalt saan kaasa osta värsket kala ja kohapeal näpunäiteid, milliseid roogasid sellest kodus valmistada. Kala-alal koos pojaga oma oskusi näitav armastatud kalakokk Vladislav Koržets lubas, et kindlasti tuleb menüüsse roogasid räimest, kuna tegu on Eesti rahvuskalaga. Lapsi ootab kala-alal puidust laevakeste ja kalade meisterdamine, pühapäeval aga virtuaalreaalsusmäng, mille abil saab ise merel seilata, kala püüda ja kalamehe elu kogeda.

Vladislav Koržets kala valmistamas

Tallinna merepäevadel ei jää puutumata ka keskkonnateemad. Laupäeval toimub Vanasadamas Kesk-Läänemere programmi mereprügi-teemaline töötuba. Nädalavahetusel meretaksoga Vanasadamast või Lennusadamast Piritale sõitvad inimesed saavad Pirita rannas osaleda „Hoia merd“ tegevustes kogu perele.

Tallinna merepäevadel toimuvad laevasõidud erinevate sadamate vahel, täpsema graafiku leiab Tallinna merepäevade veebilehelt.

  • Lahesõidud Vanasadamast, Lennusadamast ja Haven Kakumäe jahisadamast. Väljumiste algus ja lõpp on samas sadamas.
  • Liinireisid edasi-tagasi suundadel Lennusadam – Naissaar, Lennusadam – Aegna, Lennusadam – Kakumäe.
  • Meretakso edasi-tagasi suundadel Vanasadam – Lennusadam, Vanasadam – Pirita, Pirita-Lennusadam, Lennusadam-Kakumäe.

Tallinna merepäevad on Eesti suurim mere- ja perefestival, mida külastab igal aastal enam kui 100 000 inimest. Kokku leiab sündmusi kolme päeva jooksul neljast sadamast: Vanasadam, Lennusadam, Haven Kakumäe jahisadam ja Noblessneri sadam. Festival toimub 12.–14. juulini, programmi leiab www.tallinnamerepaevad.ee/programm/